WeLearnIT Blogg

Marie Johansson
Marie Johansson
Diplomerad Coach

Att leda sig själv – 3 tips

Vad betyder mest för dig i ditt liv? Lever du det liv du drömt om? Hur ofta funderar du på det? Om du är som de flesta av oss, så inte särskilt ofta. Varför är det så? Det svaret kan se olika ut för olika människor. Kanske har du svårt att få tiden att räcka till eller kanske är du helt enkelt inte så van att prioritera dig själv. I grunden handlar det om ditt eget självledarskap.

Självledarskap innebär att du genom självkännedom, alltså medvetenhet om dig själv och dina drivkrafter, kan sätta upp mål och styra dig själv mot önskade förändringar både privat och professionellt.

När du ska leda andra, behöver du först kunna leda dig själv. I alla fall om du vill vara en bra ledare. Men även om du ”bara” ska leda dig själv, behöver du använda ett medvetet självledarskap för att skapa förändring och utveckling hos dig själv och i ditt liv. Här följer tre tips hur du kan göra det:

  1. Gör Livshjulet (se bild). Här graderar du hur viktiga olika delar i ditt liv är och det blir lättare för dig att se inom vilket/vilka områden du vill göra förändringar.
  2. Lyssna på dina känslor. Var ärlig mot dig själv och känn efter vad dina beslut betyder för dig. Hur är magkänslan? Hur känns det i hjärtat?
  3. Skriv ner vilka mål du vill ha i livet. Hur vill du att ditt liv ska se ut om ett år? Om fem år? Om 10 år? Skriv också ner vilka hinder och möjligheter du har att nå målen.

Inom coachingen utgår vi från att alla dina svar finns inom dig själv. Du ska bara hitta dem och de dyker inte alltid upp av sig själv tyvärr. Du behöver göra jobbet. Tipsen ovan är några saker som du kan göra på egen hand. Du kan också ta hjälp av en coach som ställer frågor som får dig att tänka till och komma till insikter. En coach utmanar dig att gräva lite djupare och hitta det du behöver för att komma framåt.

Att leda dig själv är ett ständigt pågående arbete som innebär att du lyssnar inåt, reflekterar och tar beslut, i den ordningen. Ibland går det snabbt och ibland behöver du lite tid, men det är tid som du investerar i dig själv och i din framtid.

Fyll i tårtbitarna, så att de stämmer med hur du upplever ditt liv just nu. Om någon bit inte känns rätt för dig, kan du byta ut den mot något annat.

0 0 Röster
Betygsätt artikel
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline feedbacks
Se alla kommentarer