Första inlägget i vår blogg bara måste väl handla om coaching! Det är ju det som genomsyrar det mesta av det vi gör här på WeLearnIt. För att förklara vad coaching är, tänkte jag faktiskt börja med att berätta vad det inte är.

Det är inte rådgivning

Det är inte terapi

Det är inte expertutlåtanden

Det är inte ett ”jättetrevligt” samtal

Coaching innebär att jag som coach ska hjälpa min klient att själv hitta sin väg till förändring och utveckling. Det gör jag bland annat genom att ställa frågor, som ger klienten insikter och klarhet. Vi arbetar från nuet och framåt, mot ett bestämt mål (personligt eller professionellt) och jag ser min klient som en resursstark person som bär sina svar inom sig. Ibland ligger svaren djupt och då behöver jag utmana och våga ställa de där frågorna som gör att man skruvar lite obekvämt på sig. Ibland tystnar klienten och då låter jag det vara tyst, för då pågår det en process som kanske behöver ta lite tid.

Som coach älskar man det där ögonblicket när polletten trillar ner och man ser hur klienten får en aha-upplevelse som man vet kommer leda till en positiv förändring. För klienten kan den här aha-upplevelsen, eller insikten som vi brukar kalla det, ibland vara så omvälvande, så att man vill ändra sitt mål med samtalet (och kanske livet, vad vet jag?). Och det är helt ok.

Som coach för jag inga anteckningar eller journaler. Varje samtal är nytt och det är klienten som helt och hållet själv bestämmer vad det ska handla om. Ibland vill man fortsätta jobba mot ett stort mål och ibland har man mindre mål eller så hittar man ett helt nytt. Det händer att klienten inte alls vet vad hen ska ha för mål och då kanske vi ritar upp ”livshjulet” för att se var coachingen behövs mest.

”Livshjulet” är ett av flera verktyg vi kan använda oss av inom coaching. Ett annat verktyg är ”NÖHR” som står för Nuläge, Önskat läge, Hinder och Resurser. När vi till exempel tittar närmare på vilka resurser och möjligheter klienten har, kan klienten direkt se lösningar och plocka bort det hen först tänkte var ett hinder. Detta är ett enkelt men mycket effektivt verktyg.

Utmaningen för mig som coach, kan vara att jag direkt tycker mig se en lösning på klientens frågeställning. Och även om det kliar i mig att få berätta om denna lösning, gäller det att jag inte gör det, utan i stället fortsätter med nyfikna och öppna frågor. För ofta kommer klienten fram till sin egen lösning, som inte alls var den jag tänkte, utan den som faktiskt var helt rätt för klienten. Den lösning som jag hade baserades ju på mig och mina erfarenheter, medan klientens lösning passar bättre med den hen är. Det är därför coaching inte är samma sak som rådgivning.

Vad tror du att coaching kan ge dig? I ett första möte, skulle vi kunna utforska det.

0 0 Röster
Betygsätt artikel
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline feedbacks
Se alla kommentarer